• DNHBB
  • DNHBB
 

20130509.Heemskerk 950 logo 300

 

Heemskerk, onze buurgemeente, bestaat dit jaar 950 jaar.

 

In samenwerking met het Kennemer Wijn- en Biergilde uit Heemskerk hebben we het jubileumbier voor Heemskerk 950 jaar gebrouwen!

 

 

Wat ging hier aan vooraf:

 

 

11 mei 2013

Marius van Buuringen, van radio Beverwijk, vroeg zich af of het niet leuk zou zijn om voor het 950-jarig bestaan van Heemskerk een jubileumbier op de markt te brengen. Jaren geleden woonde hij in Haarlem en Haarlem had toen ook een jubileumjaar. Een piepklein brouwerijtje, Jopen, nam toen het initiatief het jubileumbier voor Haarlem te gaan brouwen. En moet je eens kijken wat voor mooie grote brouwerij Jopen nu is geworden...

 

Zo waren we, met een Uitgeester Duiveltje in de hand, verder aan het praten. Dit zou een ontzettend leuke opdracht zijn, vooral ook omdat 2 van onze aandeelhouders Heemskerkers zijn, we voelen ons echt verbonden met Heemskerk. Al pratende kwam het van een op het ander...

 

20130419.radio H950 400Het zou vooral leuk zijn om daar zoveel mogelijk Heemskerkers bij te betrekken en wat is dan leuker om samen met het Kennemer Wijn- en Biergilde (KWBG) uit Heemskerk dit jubileumbier te gaan brouwen. En dan ook de horeca en slijterijen uit Heemskerk erbij te betrekken om samen te beslissen óf en wát voor bier het jubileumbier voor Heemskerk gaat worden, het zgn. H950-jubileumbier.

 

Met deze boodschap ging Marius aan de slag. Hij nodigde het Kennemer Wijn- en Biergilde (KWBG) en een aantal horeca uit om samen met ons, De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, live in een radio-uitzending van radio Beverwijk het eerste gesprek te voeren om te kijken of de intentie er is om dit idee verder uit te werken. Helaas lukte het de horeca niet om op het tijdstip van de uitzending (van 18.00 uur - 19.00 uur) in de studio te zijn maar ze gaven wel aan dat ze het een heel leuk initiatief vinden. Het gesprek was daardoor alleen met De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Kees en Frank) en het Kennemer Wijn- en Biergilde (Jan en Peter). Tijdens deze radiouitzending, op vrijdag 19 april, werd de intentie uitgesproken om een H950 bier te gaan brouwen op basis van een recept van het KWBG en uitgevoerd/vermarkt door De Noord-Hollandse Bierbrouwerij.

 

Hierna is het heel snel gegaan. Direct na de uitzending is een afspraak gemaakt om een proefsessie van de diverse bieren van het KWBG te houden. Op de brouwlocatie van het KWBG hebben we heel wat bieren geproefd, het werd ook steeds gezelliger (hahaha). Samen hebben we een mooie selectie van kandidaat bieren gemaakt en nu maar hopen dat de horeca en slijterijen het met ons eens is.

 20130506.H950 ruysdael 300

De proefsessie met een aantal horeca en slijterijen uit Heemskerk volgde snel.  De keuze was duidelijk: een mooie amber ale op belgische lees geschoeid gaat het H950 bier worden! Een koperkleurig bier, met een klein zoetje en aangename bitterheid met delicate moutachtige-, caramel- en chocola tonen.

 

Op woensdag 8 mei kregen we het recept voor het H950-jubileumbier in handen. Dit is een recept voor een relatief kleine hoeveelheid bier brouwen. Nu moest het nog omgerekend worden voor een grotere hoeveelheid bier. Dit gaat niet door alles bijvoorbeeld keer 10 te doen, de smaken en verhoudingen kloppen dan niet meer. Gelukkig heeft Kees de kennis hoe hij dit moet aanpakken.

 

 

Vervolgens is gekeken of we alles in huis hebben om te kunnen gaan brouwen. Dit bleek niet zo te zijn. Normaal bestellen we de H950bier Peter 300ingredienten en dan wordt het binnen een week bij ons geleverd. Omdat we nu al 2 dagen later willen brouwen en het donderdag Hemelvaart is, moeten we het nu anders aanpakken. We zijn daarom naar de leverancier gereden, anderhalf uur heen en anderhalf uur terug, om daar de ontbrekende ingredienten op te halen.

 

20130510.H950 ketel Kees 300

 

En dan vrijdag 10 mei was het zover:om 4 uur 's ochtends waren Kees en Frank alvast begonnen met brouwen. En later voegden Peter en Jan van het KWBG zich bij het brouwteam.

 

Het was een erg leuke gezellige dag en de samenwerking met het KWBG top! Er is hard gewerkt want aan het eind van de middag was er in totaal 1000 liter H950-jubileumbier gebrouwen!

 

 

 

 

 H950bier brouwteam 500

Het vergistingsproces is vrij snel op gang gekomen en we waren even bang dat het zo hard zou gisten dat we de volgende morgen zouden moeten dweilen. Gelukkig is alles heel goed gegaan en zal er naar verwachting over 4 à 5 weken gebotteld kunnen worden.

 

 

In deze gistings- en lagertijd zullen wij niet stil zitten.

Er moet nog heel wat gebeuren, denk dan bijvoorbeeld aan:

- informeren bij de Heemskerkse horeca en slijterijen wie dit bier in het assortiment wilt hebben

- en hoe: op tap (20 liter-fust) of op fles (33 cl en 75 cl-beugelfles)

- het etiket ontwerpen en laten drukken

- enz. enz. enz.

 

 

Uiteraard kan iedereen die interesse heeft om dit jubileumbier in het assortiment op te nemen ook zelf met ons contact opnemen.

Schrijf dan een mailtje naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of bel naar: 0251-213771 óf 06-55 72 46 50

 

Wordt vervolgd...

H950bier overzicht brouwerij

 
 
 

                                                                           

dnhbb logo clean small